Woning ongeschikt zonder dakisolatie en dubbelglas

Vanaf 2020 en 2023 is dakisolatie en dubbelglas verplicht.

De Vlaamse overheid heeft, naast de premies die door de netbeheerders uitgekeerd worden om energetische renovaties te promoten, ook de spreekwoordelijke stok bovengehaald. Er werden enkele belangrijke deadlines voor de transitie naar een energiezuinig woonpatrimonium vastgelegd.

Het ontbreken van dakisolatie zal vanaf 2020 leiden tot het ongeschikt verklaren van de woning en ook het ontbreken van dubbelglas geeft vanaf 2023 aanleiding tot dezelfde sanctie. Tot 2020 wordt er een beperkt aantal strafpunten toegekend voor het ontbreken van voldoende dakisolatie of dubbelgas. Vanaf 2020 worden echter meteen 15 strafpunten toegekend als de woning niet voldoet aan de vooropgestelde norm. Dat betekent dat de burgemeester de woning ongeschikt kan verklaren. Mogelijke sancties bij een ongeschiktverklaring zijn een jaarlijkse heffing of strafrechtelijke handhaving.

Voor appartementen is extra waakzaamheid geboden: het zijn niet enkel de woonentiteiten die onder het dak liggen die ongeschikt kunnen verklaard worden, maar het zijn alle woonentiteiten in de hele blok. Of u nu op het gelijkvloers uw appartement verhuurd of op de bovenste verdieping. Er zal geen onderscheid gemaakt worden.